Fundación María Tsakos

'Ιδρυμα "Μαρία Τσάκος"

Premiada por la Academia de Atenas

Βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών

 

 

 

Από τα προϊστορικά χρόνια η θάλασσα αντιπροσωπεύει πολλά για μας τους Έλληνες. Πάντα μας προσκαλούσε να την εξερευνήσουμε. Η θέα της και μόνο εμπνέει και κάνει την καρδιά ν’ ανοίγει και τον νου να ταξιδεύει σ’ ελεύθερους ορίζοντες. Το αποδεικνύει η πλημμυρισμένη από την παρουσία της Ελληνική Μυθολογία, ενώ δύο από τα πρώτα κείμενα της ελληνικής γλώσσας, τα αθάνατα Ομηρικά Έπη, η “Ιλιάδα” και η “Οδύσσεια”, είναι γεμάτα από καράβια, στόλους, αλλά κι από τις ατέλειωτες περιπέτειες του μεγάλου ταξιδευτή Οδυσσέα, του ακαταμάχητου ήρωα του Ομήρου, προτύπου του αιώνιου Έλληνα ναύτη, που με τη δύναμη της ψυχής του και την βαθειά νοσταλγία για την Ιθάκη, θ’ αντέξει στις μύριες όσες δυσκολίες μιας ατέλειωτης από περιπέτειες θαλασσοπορίας και θα αποκτήσει την σοφία του δυνατού άντρα, αφού “…πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω” (Ομήρου Οδύσσεια, α’ 3).

 

Από εκείνα τα χρόνια της απαρχής της γραπτής ιστορίας της ανθρώπινης φυλής, η θάλασσα θα γίνει η πλατειά λεωφόρος της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Μαζί με τα καράβια, που θα διασχίζουν αγέρωχα τα κύματα της Μεσογείου, θα ταξιδεύουν συνεχώς η Ελληνική γλώσσα, η Ελληνική τέχνη και το Ελληνικό πνεύμα χωρίς διακοπή μέσα στους αιώνες μέχρι και σήμερα, θεμελιώνοντας την έννοια της ελληνικής οικουμενικότητας, έτσι όπως εκφράζεται, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, και στο προοίμιο του υπό έγκριση πρώτου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Έτσι κάπως βρεθήκαμε κι εμείς στην αγαπημένη «μακρινή–κοντινή» Ουρουγουάη. Κύρια αποστολή του Ιδρύματος είναι η διάδοση της γλώσσας στην οποία έγραψε τα έπη του ο Όμηρος, τον Επιτάφιό του ο Περικλής, που χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος στο τεράστιο εκπολιτιστικό του ανά τον κόσμο έργο, της γλώσσας με την οποία διαδόθηκε ο ευαγγελικός λόγος σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

 

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα επιδίδεται συστηματικά, και με μέθοδο, στην διάδοση των διαφόρων εκφάνσεων του αρχαίου, του νεώτερου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

 

Προσωπικά, θεωρώ το έργο αυτό που αναλάβαμε προσφορά προς τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και στοιχειώδη οφειλή προς τους μεγάλους προγόνους μας, αυτούς που προσέδωσαν ουσία και περιεχόμενο στο ανθρώπινο πνεύμα με την τέχνη και με την επιστήμη και που δίδαξαν στον κόσμο την αρετή, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.

 

Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος

 

Ελληνικό πνεύμα

Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”

 

Η ιδέα της σύστασης του Ιδρύματος γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος βρέθηκε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για επαγγελματικούς λόγους. Η επαφή του με τους Ουρουγουανούς τού αποκάλυψε έναν λαό με ιδιαίτερη καλλιέργεια και κυρίως ένα λαό-λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, πρόθυμο δέκτη κάθε στοιχείου σχετικό με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση. Το γεγονός αυτό στάθηκε η κύρια αφορμή για τη σύσταση του “Ιδρύματος Τσάκου” το Μάρτιο του 1978, το οποίο το 2002 μετονομάστηκε σε Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”, στη μνήμη της σεβαστής μητέρας του Ιδρυτή.

 

Στις αρχές του το Ίδρυμα λειτούργησε στις αίθουσες του ονομαστού Γυμνασίου “Erwy School” στο Μοντεβιδέο, πράγμα για το οποίο ήταν πολύτιμη η συμβολή του Καπ. Walter Fernández Illa. Στο χώρο αυτό πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα μαθήματα ελληνικών, καθώς κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις από το 1978 έως το 1984.

 

Το 1985 το Ίδρυμα άλλαξε έδρα και εγκαταστάθηκε σ’ ένα ιδιόκτητο ιστορικό κτήριο, στο οικόπεδο του οποίου είχε στεγαστεί το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο επί ισπανικής αποικιοκρατίας, στην οδό Treinta y Tres. Στο ίδιο κτήριο φιλοξενήθηκε και το Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο Καπετάν Π. Ν. Τσάκος είναι Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Ιούλιο του 2007, και ήδη με την επωνυμία Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος", αλλάζει και πάλι έδρα μαζί με το Προξενείο, μετακομίζοντας σε ένα σημαντικό ιδιόκτητο ακίνητο στη λεωφόρο José G. Artigas, στο ύψος της οδού Maldonado.

 

Το Ίδρυμα προσφέρει δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, χορών, τραγουδιού, ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μυθολογίας, φιλοσοφίας και ελληνικής κουζίνας. Διαθέτει, επίσης, μια μεγάλη βιβλιοθήκη με τίτλους στην Ελληνική και Ισπανική γλώσσα από διάφορους τομείς του ελληνικού πολιτισμού. Περίπου 400 άτομα εγγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στα μαθήματα που προσφέρονται από το Ίδρυμα.

 

Το 2014, η Χορωδία του Ιδρύματος συμπλήρωσε 10 χρόνια διαδίδοντας το ελληνικό τραγούδι σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

 

Από τον Ιούλιο του 2005, το Ίδρυμα διατηρεί τη ραδιοφωνική εκπομπή "Ταξίδι στην Ιθάκη» κάθε Σάββατο 20.00 με 21.00 στον ραδιοφωνικό σταθμό Oriental AM 770, η οποία διαδίδει τόσο την ελληνική μουσική όσο και διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και παλιές και σύγχρονες ελληνικές παραδόσεις.

 

Το Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης και από το 1992, μετά από υπογραφή σχετικής σύμβασης, πραγματοποιείται η διδασκαλία Νεοελληνικής Γλώσσας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου με τη συνεργασία των καθηγητών του Ιδρύματος. Το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας είναι ενσωματωμένο στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών (CELEX) της εν λόγω Σχολής. Το 1999 το Ίδρυμα αναγνωρίσθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας για τους σπουδαστές από την Ουρουγουάη και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 

Παράλληλο στόχο του Ιδρύματος αποτελεί η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Την ευαισθητοποίηση του σε περιβαλλοντικά θέματα έχει επιδείξει έμπρακτα με την πρωτοβουλία για την ίδρυση και φιλοξενία της “URUMEPA”, η οποία δημιουργήθηκε κατά το πρότυπο της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Περιβάλλοντος “HELMEPA”.

 

Ακόμη, το Ίδρυμα αποτελεί έδρα του ουρουγουάνικου τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (SIANK).

 

Τον Δεκέμβριο του 2003 το Ίδρυμα βραβεύτηκε για το σημαντικό πολιτιστικό και κοινωφελές έργο του από την Ακαδημία Αθηνών σε ειδική πανηγυρική συνεδρία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

 

Από το 2011 το Ίδρυμα είναι συνδιοργανωτής -μαζί με το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino και το Instituto Cervantes- του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις).

 

Από το 2013 το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» είναι ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος της EUNIC (European Union National Institutes for Culture) στο Μοντεβιδέο. Σκοπός της Ένωσης Εθνικών Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδρυμένης το 2006 στις Βρυξέλλες, είναι η προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και η κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και της πολιτιστικής συνεργασίας με χώρες εκτός Ευρώπης.

 

Το 1999, με την συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας του Ιδρύματος, ο Καπετάν Π. Ν. Τσάκος τιμήθηκε από την Νομαρχία Αθηνών με τον τίτλο του “Πρέσβη του Ελληνισμού”, τίτλος που απονέμεται σε ανθρώπους που με τις πράξεις, το έργο τους και τη στάση ζωής, αφιερώνονται στη διάδοση του Ελληνισμού ανά τον κόσμο.

 

Το 2002, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απένειμε στον Καπετάν Π. Ν. Τσάκο το «Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών», μία ακόμη επιβράβευση της συνεισφοράς του Ιδρύματος για το εξαιρετικό του έργο στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και πολιτισμού.

 

Το 2003 ο καπετάν Π. Ν. Τσάκος τιμήθηκε και με τον Σταυρό του Αγίου Στεφάνου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νοτίου Αμερικής κ. Ταράσιο, σε αναγνώριση της προσφοράς του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

 

Το 2014, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ Κάρολος Παπούλιας, επέδωσε στον Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο την τιμητική διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος» προς αναγνώριση για το μεγάλο του έργο, με περισσότερα από 30 χρόνια στη διάδοση των αξιών του Ελληνισμού μέσω του Ιδρύματός μας. Ακόμη, βραβεύτηκαν και οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Ναυτικής Παράδοσης, με έδρα στη Χίο.

 

Από τη σύστασή του μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα έχει οργανώσει από μόνο του ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες για θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα: συνέδρια για τη λογοτεχνία και την Ελληνική γλώσσα (π.χ. «Καζαντζάκης και Λατινική Αμερική - 2007), παρουσίαση βιβλίων και συγγραφέων (π.χ. Αντώνης Σαμαράκης - 1997, Πέτρος Μάρκαρης - 2014), τοπικές και διεθνείς μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις (π.χ. Γιώργος Νταλάρας - 1996, Μανώλης Μητσιάς - 2003) και θεατρικά έργα (π.χ. Απολογία του Σωκράτη - 2008). Το 2008, με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 του χρόνων, έκανε μια σημαντική δωρεά ρεπλικών στο Μουσείο της Ιστορίας της Τέχνης του Μοντεβιδέο, ενώ το 2010 συνδιοργάνωσε -μαζί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Ουρουγουάης και άλλων χωρών- τις «Μέρες Ομήρου», το μεγαλύτερο γεγονός που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ πάνω στα κείμενα του μεγάλου Έλληνα ποιητή, το οποίο περιλάμβανε μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, κλπ. Τον Νοέμβριο του 2014, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» εγκαινίασε και τον ομώνυμο υπαίθριο χώρο άθλησης στην πλατεία Atenas στην παραλιακή οδό του Μοντεβιδέο.

 

Η πρωτοβουλία του Καπετάν Π. Ν. Τσάκου έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ουρουγουανούς και έτσι το Ίδρυμα συνεχίζει μέχρι σήμερα, με τεράστια επιτυχία, το έργο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της διάδοσης στοιχείων του αρχαίου, αλλά και του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Το έργο έχει συνεισφέρει στην εδραίωση της εκτίμησης της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας, καθώς και στον θαυμασμό των Ουρουγουανών για την Ελλάδα. Επιπλέον, η παρουσία του Ιδρύματος ενδυναμώνει τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και των ισπανόφωνων λαών της Λατινικής Αμερικής.

 

 

 

 

Καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, το Ίδρυμα αναπτύσσει πολυσχιδή δράση, καθώς, παράλληλα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, διδάσκονται και ελληνικοί χοροί, ελληνικά τραγούδια και ελληνική λογοτεχνία.

 

Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας παρέχονται δωρεάν. Η φοίτηση είναι εξαετής και κάθε χρόνο εγγράφονται 150 σπουδαστές κάθε ηλικίας, φύλου και μορφωτικού επιπέδου, μεταξύ των οποίων μαθητές σχολείων, καθηγητές και εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 

Με την αρχή του νέου αιώνα, που σηματοδοτεί τα 2.000 χρόνια του χριστιανισμού, τα 3000 χρόνια της ελληνικής γλώσσας και τα 10.000 χρόνια της ελληνικής ναυτοσύνης, αρχών που αποτελούν θεμέλιους λίθους της φιλοσοφίας του Ιδρύματος, αξίζει να τονίσουμε ότι περισσότεροι από 3.000 μαθητές έχουν έλθει σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Μικρό δείγμα των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος:

 

- Διοργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων από διακεκριμένες προσωπικότητες της Ελλάδος, όπως ο αείμνηστος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης και οι καθηγητές Ανώτατων Ιδρυμάτων Νικόλαος Καλογεράς, Θεόδωρος Παναγόπουλος, κά.

– Διοργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων από ανθρώπους των γραμμάτων και σπουδαστές του Ιδρύματος, με αντικείμενα την ελληνική ιστορία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον λαϊκό πολιτισμό. Παρατίθεται εδώ μικρό δείγμα της θεματολογίας των σεμιναρίων: “Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη”, εξάμηνο σεμινάριο του μαθητή του Ιδρύματος κ. Oscar Varela, καθηγητή Πανεπιστημίου, “Ιστορία και εξέλιξη της Ελληνικής Γλώσσας”, δίμηνο σεμινάριο του καθηγητή κ. Γιώργου Σπαθάκη, “Ας προστατεύσουμε τη θάλασσα”, σεμινάριο σε συνεργασία με την URUMEPA, και “Η ζωή και η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη”, με ομιλητή τον κ. Γιώργο Στασινάκη, πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρίας “Φίλων Νίκου Καζαντζάκη”, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα της Ουρουγουάης.

– Διοργάνωση συναυλιών καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Μοντεβιδέο, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πετρόπουλος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Δήμου, κά.

– Διοργάνωση εκθέσεων Ελλήνων ζωγράφων σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουρουγουάη.

– Συνεχής εμπλουτισμός με Ελληνικά συγγράμματα της δανειστικής βιβλιοθήκης που λειτουργεί στο χώρο του Ιδρύματος.

– Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Ιδρύματος σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

– Συμμετοχή στον εορτασμό της Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουρουγουάης, που οργανώνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της χώρας.

– Συμμετοχή στο πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο και το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουρουγουάης.

– Στενή συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα της Ουρουγουάης για την πραγματοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων, όπως ήταν η ανέγερση αγάλματος του Σωκράτη μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Μοντεβιδέο.

– Συμμετοχή στη διοργάνωση σειράς Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας στο Μοντεβιδέο, στα οποία παρευρέθησαν περισσότερα από 2.000 άτομα.

– Χορηγία παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος από ουρουγουάνικες θεατρικές ομάδες.

– Διοργάνωση Πολιτιστικής Εβδομάδας στα πλαίσια εορτασμών των 20 ετών του Ιδρύματος. Κάποιες από τις εκδηλώσεις: έκδοση ειδικής ταχυδρομικής σφραγίδας από τα Ουρουγουάνικα Ταχυδρομεία, εγκαίνια της πλατείας Pareja στην πόλη του Μοντεβιδέο, κοπή αναμνηστικών μεταλλίων και διοργάνωση δεξίωσης εορτασμού.

– Συμμετοχή όλων των σπουδαστών στο Πρόγραμμα εθελοντισμού “Αθήνα 2004″. Ο Καπετάν Π.Ν. Τσάκος, επιθυμώντας να μεταδοθεί το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χρησιμοποιεί ως κινητήρια δύναμη τα πλοία του στόλου του. Πρόκειται για έναν στόλο από νεότευκτα πλοία τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία και ονόματα αρχαίων αγωνισμάτων, μνημείων και τοπωνυμίων, όπως: Δέκαθλον, Πένταθλον, Τρίαθλον, Παρθενών, Μαραθών, Ολυμπία και Αθήνα 2004. Τιμώντας την ευαισθητοποίησή του αυτήν, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουρουγουάης τον ανακήρυξε επίσημο απεσταλμένο της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

– Το 2003, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 χρόνων από την δημιουργία του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στο Μοντεβιδέο όσο και στην Αθήνα, από τις οποίες οι σπουδαιότερες ήταν: περιοδεία του χορευτικού συγκροτήματος του Ιδρύματος σε πόλεις της Ουρουγουάης, λογοτεχνικός διαγωνισμός, συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της Ελένης Δήμου, μεγάλος περίπατος από το κτίριο του Ιδρύματος μέχρι την πλατεία Atenas (Αθηνών), σειρά διαλέξεων επί ελληνικών θεμάτων, απονομή μεταλλίων σε οργανισμούς και προσωπικότητες που στηρίζουν το έργο του Ιδρύματος και έκδοση γραμματοσήμου από τα κεντρικά ταχυδρομεία της Ουρουγουάης.

– Πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων οι συνεδριάσεις του συλλόγου Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Μεταπτυχιακού Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιούνται στις αίθουσες του «Μεγάρου Μακεδονία».

 

Άλλες δραστηριότητες

 

 

 

Πρόεδρος:

 

Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος – Ιδρυτής

 

Γραμματέας:

 

Dra. Pilar Lacalle – Δικηγόρος

 

Μέλη:

 

- Dra. Susana Laghezza – Δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. της  Tsakos Industrias Navales S.A.

 

- Lic. Margarita Larriera – Ιστορικός – Πρέσβειρα Ελληνισμού και Διευθύντρια του Ιδρύματος από το 2001

 

- Ing. Germán Aguirrezabala  - Ναυτιλιακός μηχανολόγος, Γενικός Υποδιευθυντής της Tsakos Industrias Navales S.A.

 

- Mr. Jose Luis Pombo – Τέως Πρέσβης της Ουρουγουάης στην Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Espíritu Griego

 

Το Ίδρυμα, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, έχει χορηγήσει υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές και τους δασκάλους του να γνωρίσουν την σύγχρονη ελληνική κοινωνική και πνευματική πραγματικότητα.

 

Κατά κύριο λόγο, το Ίδρυμα έχει χορηγήσει υποτροφίες:

 

Σε σπουδαστές του, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα για 2 μήνες: γνωριμία με τον τόπο, επαφή με τους ανθρώπους και καθημερινή πρακτική άσκηση της ελληνικής γλώσσας.

 

Σε δασκάλους του Ιδρύματος, για να παρακολουθήσουν σεμινάρια Ελληνικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο εκμάθησης Ελληνικών στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκου” κι αξιολογώντας το εδώ επιτελούμενο έργο, χορήγησε υποτροφίες για την παρακολούθηση των ανωτέρω σεμιναρίων από δάσκαλο ή σπουδαστή του Ιδρύματος.

 

Σε δασκάλους του Ιδρύματος, οι οποίοι συμμετείχαν σε προγράμματα Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που διοργανώνονται από πολλά ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια.

 

Σε καθηγητές Ισπανικών Σπουδών για την πραγματοποίηση σεμιναρίων στο τμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης επετείου, χορήγησε υποτροφίες σε σπουδαστές του Ιδρύματος για την παρακολούθηση μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας στην Ελλάδα.

 

Τέλος, πολυπληθείς ομάδες μαθητών και φίλων του Ιδρύματος έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα με τη συμβολή του. Τα ταξίδια αυτά έχουν αναγνωριστεί απο την Κυβέρνηση της Ουρουγουάης ως “εκδηλώσεις ειδικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος”.

 

Το κοινωφελές έργο

 

 

 

 

- Lic. Margarita Llambías Φιλόλογος, πρώην καθηγήτρια Πανεπιστημίου

 

- Lic. Libia Klempert Φιλόλογος, καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο

 

- Sra. Mercedes Menafra de Batlle Επιχειρηματίας, σύζυγος  πρώην προέδρου Δημοκρατίας

 

- Dr. Didier Opertti Δικηγόρος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών

 

- Cr. Ricardo Zerbino Λογιστής, πρώην Υπουργός Οικονομίας

 

- Ing. Germán Aguirrezabala Ναυτικός μηχανικός,  Deputy General Manager τTI

 

- Sra. Marisa Bentancur - Ηθοποιός, διευθύντρια θεάτρου και καθηγήτρια. Ιδρύτρια, διευθύντρια και καθηγήτρια του πρότζεκτ L.A.M. (Ινστιτούτο Ηθοποιίας του Μοντεβιδέο)

 

- Ing. María Simon - Καθηγήτρια πανεπιστημίου. Πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών, πρώην πρόεδρος της ANTEL. και πρώην υπουργός Παιδείας

 

- Dr. Bartolomé Ángel Grillo - Επιστήμονας, ειδικός στην ραδιολογία και θεραπευτική αγγειολογία.

 

 - Prof. Óscar A. Bottinelli - Πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής  στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου. Γενικός διευθυντής  της FACTUM.NSANSA

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Fundación María Tsakos | Br. Artigas 1138 | (+598) 2709  3464 / 2708 4616 /  2707 0115 | Montevideo - URUGUAY