Fundación María Tsakos

'Ιδρυμα "Μαρία Τσάκος"

Blog Maria Tsakos GR

Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Fundación . - viernes, octubre 20, 2017


2017: Κηρύχθηκε «Έτος Καζαντζάκη» από το Υπουργείο Πολιτισμού


1957 – 2017:  60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη


“Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ”
Το έτος 2017 έχει κηρυχθεί «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, δημιουργού του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», «Αναφορά στον Γκρέκο», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», μεταξύ πολλών άλλων έργων.

Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και το Τμήμα Ουρουγουάης της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), και με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Καζαντζάκη (κα. Νίκη Σταύρου), παρουσιάζουν την μουσικο-θεατρική παράσταση «Ο Ζορμπάς και ο Καζαντζάκης, ο Έλληνας», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Fernando Toja.

Το έργο θα παρουσιαστεί από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου 2017 στις 9 μ.μ. στην αίθουσα Hugo Balzo του Auditorio del SODRE.


Το θεατρικό έργο βασίζεται στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη και του Ζορμπά, όπως αυτή περιγράφεται στο κεφάλαιο «Αλέξης Ζορμπάς» του αυτοβιογραφικού βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο» -που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του συγγραφέα-προσθέτοντας αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», σε ένα παιχνίδι αφήγησης ηθοποιού-χαρακτήρα με οπτικά βοηθήματα, τραγούδια και χορό. Χώρος απογυμνωμένος με ουσιώδη στοιχεία. Όλα αυτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί αυτή η όμορφη σχέση και να ανέβει στη σκηνή η ιδέα ενός ελεύθερου ανθρώπου, με τα φώτα του και τις σκιές του. Σε έναν κόσμο έλλειψης αυθεντικότητας, η ανθρωπιά του Αλέξη Ζορμπά μπορεί να μας κάνει να συλλογιστούμε και να ενωθούμε με αυτή την ελευθερία του Ανθρώπου, μέσω της επικής διάστασης της ποίησης του Καζαντζάκη. Δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες του Καζαντζάκη και του Ζορμπά, καθοδηγούμενοι από το προαναφερθέν κεφάλαιο του «Αναφορά στον Γκρέκο». Από αυτή την ιστορία μεταφέρονται στη σκηνή σημαντικές στιγμές του μυθιστορήματος "Αλέξης Ζορμπάς". Την καλλιτεχνική ομάδα αποτελούν ακόμη μια τραγουδίστρια και ένας ηθοποιός-μουσικός. Η οπτική υποστήριξη παίζει σημαντικό ρόλο και δίνει καινούρια διάσταση στα κρητικά τοπία και ατμόσφαιρα, καθώς και στην τελευταία σκηνή της ταινίας, που συντίθεται από την πραγματική δράση των ηθοποιών στον σκηνικό χώρο. Ηθοποιοί που εξιστορούν, τραγουδούν, δρουν και χορεύουν, επιδιώκοντας να μεταδώσουν την ποίηση και την επική πένα του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, ως φόρο τιμής στα 60 χρόνια από τον θάνατό του. Μέσω μιας σύγχρονης θεατρικής διασκευής επιχειρείται η διάδοση του περιεχομένου αυτού του ανεκτίμητου καλλιτεχνικού υλικού και του κύρους του Κρητικού συγγραφέα.

Fernando Toja


Αυτό το θεατρικό έργο αποσκοπεί στη διάδοση της μορφής του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες που διοργανώνει η ΔΕΦΝΚ για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατό του. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα θέαμα μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό που τον γνωρίζει ήδη, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε και σε όσους δεν έχουν έρθει ακόμα σε επαφή με το έργο του.


Διοργανώνουν:

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»,

Τμήμα Ουρουγουάης της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)

Υπό την αιγίδα:

Πρεσβεία της Ελλάδας, Προξενείο της Κύπρου,

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Ουρουγουάης (Ministerio de Educación y Cultura -MEC), Υπουργείο Εξωτερικών Ουρουγουάης (Ministerio de Relaciones Exteriores - MRREE),

Υπουργείο Τουρισμού Ουρουγουάης (Ministerio de Turismo - MINTUR), Δήμος του Μοντεβιδέο (Intendencia de Montevideo)


Ευχαριστούμε την κ. Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη και κληρονόμο των πνευματικών δικαιωμάτων του Νίκου Καζαντζάκη, για την παραχώρηση των δικαιωμάτων στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» για την παρουσίαση έως και 6 παραστάσεων του έργου του Fernando Toja στη χώρα μας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Εκδοχή και σκηνοθεσία: Fernando Toja

Ηθοποιοί:
Νίκος Καζαντζάκης-
Bernardo Trías

Αλέξης Ζορμπάς- Ariel Caldarelli

Μουσική και πρωτότυπα τραγούδια: Fernando Ulivi

(Ερμηνεύονται, επίσης, ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδια από το soundtrack της ταινίας «Ζορμπάς, ο Έλληνας» του Μίκη Θεοδωράκη)

Ερμηνευτές: Fernando Ulivi, María Eugenia Pirotto, Agustín Ulivi

Σκηνογράφος: Enrique Badaró

Ενδυματολόγος: Claudia Coppetti, Isabel Mañosa

Τεχνικός φωτισμού: Eduardo Guerrero 

Γραφιστικά: Gerardo Mantero

Ψηφιακό animation: Clara Rodríguez

Φροντιστές σκηνής: Eugenia Ciomes – Catalina Perazza – Juan Sorio


Παραγωγή: Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
María Tsakos

Ευχαριστίες: Margarita LarrieraLaura SilvaRenée Da SilvaCristóbal KalafatisEMAD - El Galpón


25 με 27 Οκτωβρίου 2017 στις 9 μ.μ. στην Αίθουσα Hugo Balzo του Auditorio del SODRE.


https://www.facebook.com/events/312597492482326/?acontext={%22source%22%3A5%2C%22page_id_source%22%3A991580650861109%2C%22action_history%22%3A[{%22surface%22%3A%22page%22%2C%22mechanism%22%3A%22main_list%22%2C%22extra_data%22%3A%22{%5C%22page_id%5C%22%3A991580650861109%2C%5C%22tour_id%5C%22%3Anull}%22}]%2C%22has_source%22%3Atrue}

Comments
El anuncio no tiene comentarios.
Post a Comment
Captcha Image

Trackback Link
http://www.fundacionmariatsakos.org/BlogRetrieve.aspx?BlogID=21479&PostID=996326&A=Trackback
Trackbacks
El anuncio no tiene trackbacks.

Premiada por la Academia de Atenas

Βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών

 

Fundación María Tsakos | Br. Artigas 1138 | (+598) 2709  34 64 / 2708 4616 / 2707 0115 | Montevideo - URUGUAY