Fundación María Tsakos

'Ιδρυμα "Μαρία Τσάκος"

Blog Maria Tsakos GR

Καλοκαιρινές δραστηριότητες 2019

Fundación . - viernes, febrero 01, 2019

Καλοκαιρινές δραστηριότητες 2019

από 4 Φεβρουαρίου

Οι δραστηριότητες είναι δωρεάν, ανοιχτές στο κοινό και η συμμετοχή σε αυτές δεν προϋποθέτει εγγραφή 


 Δευτέρα:  

19.00 - 20.30__Δοκιμές της Χορωδίας 


Τρίτη:  

17:00 – 18:00 __  Εξωσχολικές δραστηριότητες για μαθητές της 3ης και της 4ης τάξης νεοελληνικής γλώσσας. (*) ,

18:00 – 19:00 __ Εξωσχολικές δραστηριότητες για μαθητές της 1ης και της 2ης τάξης νεοελληνικής γλώσσας. (*) ,

(*) Πρόκειται για εξωσχολικές δραστηριότητες (τραγούδια, διηγήματα, σταυρόλεξα, κλπ), προσαρμοσμένες στο επίπεδο γλώσσας των μαθητών στους οποίους απευθύνονται. Δεν αποτελούν από μόνες τους ενίσχυση προετοιμασίας για τις εξετάσεις ούτε επανάληψη της διδακτικής ύλης. Ο στόχος είναι οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τα ελληνικά σε διαφορετικά θέματα και καταστάσεις από αυτές που παρουσιάζονται στα βιβλία του μαθήματος. 
Οι δραστηριότητες είναι ανεξάρτητες η μια από την άλλη, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητο για τους
 μαθητές να παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα του μήνα.

 18:00 – 19:00 __  ΚΛΙΚ Α1- συνέχεια του μαθήματος 2018

 19:00 – 20:00 __  ΚΛΙΚ Α2- συνέχεια του μαθήματος 2018


Τετάρτη: 

16.00 – 17.00__ Γνωρίζοντας την Ελλάδα – Προσέγγιση του ελληνικού πολιτισμού.

17.00 - 18.30__Επανάληψη και ενίσχυση προετοιμασίας για τις επαναληπτικές εξετάσεις της 1ης τάξης νεοελληνικής γλώσσας  

 18:00 – 19:30 __  Η Ελλάδα μέσα από τη μουσική της , Lisette
Οι στίχοι τραγουδιών των πιο μεγάλων Ελλήνων συνθετών και τραγουδιστών
 


Πέμπτη:

 15:00 – 16:00 __  ΚΛΙΚ Α1- συνέχεια του μαθήματος 2018

 16:00 – 17:00 __  ΚΛΙΚ Α2- συνέχεια του μαθήματος 2018

 17:00 – 18:00 __  Κινηματογραφικές Πέμπτες

07/02 – Agora (2009) Σκηνοθεσία: A. Amenabar

14/02 – Z (1969) Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς

21/02 – Οιδίπους Δήμαρχος (1996) Σκηνοθεσία: J. Ali Triana

28/02 – Η Ομολογία (1970) Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς

18:00 – 20:00 __ Θεατρικό Εργαστήρι  στα Ελληνικά 


Παρασκευή:

 17:30 – 18:45 __    Ελληνική Φιλοσοφία – Ανάλυση του έργου «Τα παιδιά της Αθηνάς» της Nicole Loraux

17.30 - 19.00 __  Ελληνικοί Χοροί (για αυτούς που έχουν ήδη κάποια γνώση των βασικών βημάτων)


Σας περιμένουμε!

Για επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας από 28 Ιανουαρίου 2019

στο email info@fundacionmariatsakos.org 

ή στα τηλέφωνα 27093464 – 27084616, από τις 14:00 έως τις 18:00Εορτασμοί των 40 χρονών του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκος" - Ο Pedro Olalla στην Ουρουγουάη

Fundación . - miércoles, octubre 24, 2018

Εορτασμοί των 40 χρονών του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκος" 

Στα πλαίσια των εορτασμών των 40 χρόνων του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», ο διακεκριμένος ελληνιστής Pedro Olalla θα επισκεφθεί τη χώρα μας.

Ο Olalla, συγγραφέας, μεταφραστής, καθηγητής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής, θα είναι στην Ουρουγουάη από τις 24 έως τις 31 Οκτωβρίου. Πρόκειται να παρουσιάσει την ταινία Μετέωρη Ελλάδα, καθώς και το πιο πρόσφατο βιβλίο του Περί Πολιτικού Γήρατος. Αναπάντητη Επιστολή στον Κικέρωνα. Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχει ο ίδιος ο συγγραφέας και το πάνελ θα συμπληρώσουν διακεκριμένοι ομιλητές: ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Pablo da Silveira, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης Luis Hierro López, η Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Adriana Marrero και ο Daniel Rinaldi, Διευθυντής του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών (Κρατικό Πανεπιστήμιο Ουρουγουάης) .


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ:

26/10 – Παρουσίαση ταινίας “Μετέωρη Ελλάδα” και στη συνέχεια συζήτηση με τον κινηματογραφιστή – 8 μ.μ. – Αίθουσα Συνεδριάσεων Αρχιτεκτονικής Σχολής, Σχεδίου και Πολεοδομίας (Κρατικό Πανεπιστήμιο) Bulevar Artigas 1031


29/10 – Masterclass μετάφρασης - «Συλλογισμοί και Επιδεξιότητες για την Τέχνη της Μετάφρασης» - 5 μ.μ. στην Κεντρική Αίθουσα του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Bulevar Artigas 1138.

 

31/10 – Παρουσίαση του βιβλίου «Περί Πολιτικού Γήρατος. Αναπάντητη Επιστολή στον Κικέρωνα»  και πάνελ συζήτησης με συμμετοχή του συγγραφέα 7.30 μ.μ. στην  Αίθουσα Συνεδριάσεων Αρχιτεκτονικής Σχολής, Σχεδίου και Πολεοδομίας (Κρατικό Πανεπιστήμιο) Bulevar Artigas 1031


Μερικά βιογραφικά στοιχεία του επισκέπτη:

Ο Pedro Olalla González de la Vega (Οβιέδο, Ισπανία, 1966) είναι συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής, μεταφραστής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής και σε αυτούς τους τομείς αναπτύσσει την επαγγελματική του δραστηριότητα σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους και εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες του κόσμου.

Εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια διατηρεί μια δυνατή σχέση με την Ελλάδα, χώρα στην οποία μυήθηκε στον ελληνισμό και στην οποία εγκαταστάθηκε το 1994.

Η κύρια απασχόλησή του είναι η συγγραφή: έχει εκδώσει περισσότερα από 30 έργα λογοτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε διάφορες γλώσσες, καθώς και μια μακρά σειρά δημοσιογραφικών άρθρων και μεταφράσεων Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων, με ειδίκευση στη λογοτεχνία, την αρχαιολογία, την ιστορία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Μεταξύ των έργων του ξεχωρίζουν o «Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδα» -έργο χρηματοδοτημένο από το Ίδρυμα Ωνάση και βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, για την παραγωγή του οποίου διένυσε πάνω από εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα ανά την Ελλάδα ακολουθώντας τα χνάρια των αρχαίων μύθων-, η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Οι Τόποι των Μύθων -μια τηλεοπτική παραγωγή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΤ1) για το Ειδικό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004-, η ταινία ντοκιμαντέρ «Νυμφαίο της Μίεζας: ο Κήπος του Αριστοτέλη» -μια ξενάγηση στον τόπο όπου ο φιλόσοφος δίδαξε τον νεαρό Μέγα Αλέξανδρο-, το βιβλίο «Ευδαίμων Αρκαδία» -ένα ευρύ ταξίδι μέσα από το δυτικό πολιτισμό αναζητώντας τα χνάρια του αρκαδικού στοιχείου-, τα τελευταία του βιβλία «Ελλάδος Ελάσσων Ιστορία» -μια ιστορική και λογοτεχνική ματιά στον σχηματισμό και την επιβίωση της ουμανιστικής στάσης- και «Μετέωρη Ελλάδα» -κληρονομιά και προκλήσεις της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας ατενίζοντάς τες από τη σύγχρονη Αθήνα-, καθώς και τις ταινίες «Με τον Καλλιγιάννη» -υποψήφια για το βραβείο «Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου- και «Μετέωρη Ελλάδα», οπτικοακουστική εκδοχή του ομώνυμου βιβλίου.

Για το έργο του στη μελέτη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού, ονομάστηκε Πρέσβης του Ελληνισμού από το ελληνικό κράτος, Μέλος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Επίτιμος Δημότης Κλείτορος (Αρκαδία), Χίου και Οινουσσών και έχει προσκληθεί από περισσότερα από 300 πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ινστιτούτα και μέσα επικοινωνίας διαφόρων χωρών για πραγματοποίηση συνεδρίων, δημόσιων εκδηλώσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα: www.pedroolalla.com

Παρουσίαση του βιβλίου "Η νεοελληνική γλώσσα"

Fundación . - lunes, agosto 06, 2018

Παρουσίαση του βιβλίου "Η νεοελληνική γλώσσα" του άγγλου ελληνιστή Peter Mackridge,  

μεταφρασμένο στα ισπανικά από τους Soraya Ochoviet, Gustavo Figarola και Rodrigo Ciarán.

Σε κατάμεστη αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Μοντεβιδέο, την περασμένη Πέμπτη 2 Αυγούστου, η Soraya Ochoviet και ο Gustavo Figarola παρουσίασαν  τη μετάφραση τους του έργου  του άγγλου ελληνιστή Peter Mackridge «Η νεοελληνική γλώσσα». Μας τίμησαν  με τη παρουσία τους η Πρόξενος  της Ελληνικής Πρεσβείας, μέλη του Διοικιτικό Σιμβουλίου του Ιδρύματος, καθώς και μέλη  της Τιμητκής Επιτροπής. Οι μαθητές είναι κατενθουσιαμένοι με το καινούργιο εργαλείο που τους δίνετε. Συγχαρητήρια στους μεταφραστές.

Τελετή λήξης του Φεστιβάλ ΛΕΑ

Fundación . - sábado, junio 23, 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελετή λήξης του Φεστιβάλ ΛΕΑ

 

Η τελετή λήξης του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, του φεστιβάλ της λογοτεχνίας  των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, στο Αμφιθέατρο του Ομίλου «Τσάκος», την Τρίτη 19 Ιουνίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε με την υποστήριξη και τη χορηγία του εν Ουρουγουάη Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», το οποίο φέτος συμπληρώνει σαράντα χρόνια προσφοράς στον Ελληνισμό, στην Ουρουγουάη και κατ’ επέκταση σε όλη τη Λατινική Αμερική.


Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Πρέσβειρες του Παναμά κα Cristina Liakopulos de Papadikis και της Χιλής κα Pia Maria Busta, ο Πρέσβης της Βραζιλίας κος Cesario Melantonio Neto, ο Πρέσβης της Ουρουγουάης κος Enrique Loedel και ο Πρέσβης της Ισπανίας κος Enrique Viguera. Την εκδήλωση παρακολούθησαν προσωπικότητες από τον χώρο της ναυτιλίας, των επιχειρήσεων, των τραπεζών, της διπλωματίας, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς επίσης και πολλοί φίλοι του Ιδρύματος και του Φεστιβάλ που γέμισαν ασφυκτικά το Αμφιθέατρο.


Η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση της ισπανικής έκδοσης του βιβλίου «The Modern Greek Language» του Άγγλου ελληνιστή Peter Mackridge, από την καθηγήτρια ελληνικών στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στο Μοντεβιδέο και μία εκ των τριών μεταφραστών του βιβλίου κα Soraya Ochoviet. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη όπου μίλησαν για το έργο του η ποιήτρια κα Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η μεταφράστρια κα Νίνα Αγγελίδου και ο ποιητής κος Δημήτρης Καλοκύρης.  Στη διάρκεια του αφιερώματος η κα Ηλιοπούλου παρουσίασε τη νέα πολύγλωσση έκδοση του βιβλίου «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας! του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού»  ενώ  ο κος Καλοκύρης απήγγειλε στίχους επιλεκτικά.


To πρόγραμμα της εκδήλωσης έληξε με τη μουσική παράσταση του Χιλιανού κουιντέτο πνευστών CODA και κατόπιν ακολούθησε δεξίωση στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Τσάκος για τη επιτυχή λήξη του Φεστιβάλ.Το πάνελ του αφιερώματος στον Οδυσσέα Ελύτη: κα Ιουλίτα Ηλιοπούλου, κα Νίνα 

Αγγελίδου, κος Δημήτρης Καλοκύρης

Η κα Soraya Ochoviet παρουσιάζει την ισπανική μετάφραση του βιβλίου του Ελληνιστή 

κου Peter Mackridge


Αμφιθέατρο Μεγάρου «Μακεδονία»: Στην πρώτη σειρά διακρίνονται μεταξύ άλλων 

ο ελληνιστής κος Pedro Olalla, ο Πρέσβης της Ουρουγουάης κος Enrique Loedel

ο Πρέσβης κος Αλέξανδρος Μηλιαρέσης και στο βάθος o Καπτ. Παναγιώτης Τσάκος
10 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ 8 ως 19 Ιουνίου 2018

Fundación . - viernes, junio 08, 2018

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ

8 ως 19 Ιουνίου 2018  

Δελτίο Τύπου


Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ γιορτάζει τα 10 του χρόνια που, φέτος, συμπίπτουν με την τιμητική διάκριση της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας  Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO.

Ο διαπολιτισμικός διάλογος που ξεκίνησε το 2008 ανάμεσα στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής με την Ελλάδα, άφηνε πίσω του κάθε χρονιά ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, με αποτέλεσμα  μια διαπολιτισμική συνάντηση να  εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή της λογοτεχνίας  και σε σημείο αναφοράς για την πόλη της Αθήνας.

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ ΛΕΑ έχει στο πρόγραμμα του ποικίλες δράσεις. Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και συζητήσεις  με τους προσκεκλημένους διεθνούς φήμης συγγραφείς , με προσωπικότητες από όλο το φάσμα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής πραγματικότητας.

Από τις 8 Ιουνίου έως τις 19 Ιουνίου το φεστιβάλ ΛΕΑ γιορτάζει, και μαζί του όλη η Αθήνα.

Φέτος, μεταξύ των συγγραφέων που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ ΛΕΑ συγκαταλέγονται οι εξής: Ισόλ, από την Αργεντινή, Λουίς Ρουφάτο, από τη Βραζιλία, Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε, Σαντιάγο Γκαμπόα και Πιεδάδ Μπόνετ, από την Κολομβία, Λεονάρντο Παδούρα και Ελίνα Μιράντα Κανσέλα, από την Κούβα, Χαβιέρ Θέρκας, Χόρχε Καριόν, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Δέμπορα Βουκούσικ, Βιβιάνα Κογιάδο, Τσάβι Αγέν, Δαβίδ Βιβάνκος και Εδουάρδο Χάουρεγκι, από την Ισπανία, Άλβαρο Ενρίγκε και Σάνατ Καράσα, από το Μεξικό, Έκτορ Ακίλες Γκονσάλες, από τον Παναμά, Αλόνσο Κουέτο, από το Περού, Ντούλσε Μαρία Καρντόζο, από την Πορτογαλία, Οντζάκι, από την Αγκόλα, Πατρίσια Κόγυερ και Δάφνη Αναστασίου, από τη Χιλή.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ, αναμένονται να παρευρεθούν η Ροσίο Καρίγιο (σκηνοθέτις) και ο θίασος Organización Secreta Teatro, από το Μεξικό, η Λουσία Λόπες (σεναριογράφος), από την Κούβα, το Κουιντέτο Πνευστών CODA, από τη Χιλή, ο Άλβαρο Μέσα και το συγκρότημά του, από την Κολομβία, και η χορεύτρια Μίρτα Τσαμόρο, από την Παραγουάη.

Οι χώροι που υποδέχονται τις εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (τελετή εγκαινίων), το Μουσείο Μπενάκη, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Abanico, η Στοά του Βιβλίου, το μπαρ-βιβλιοπωλείο Poems & Crimes Art Bar, το καφέPolis Art Café, το βιβλιοπωλείο Public, το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο, το Θέατρο Επί Κολωνώ, ο Χώρος Πολιτισμού «Φρανσίσκο δε Μιράντα» της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος (τελετή λήξης).

Φέτος, στα Πνευματικά Κέντρα των Δήμων Λευκάδας (15-17 Ιουνίου) και Αγίου Νικολάου Κρήτης (19-21 Ιουνίου) θα παρουσιαστούν επίσης διάφορες εκδηλώσεις του ΛΕΑ.

Με επίτιμο Πρόεδρο τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και υπό τη διεύθυνση της Κολομβιανής δημοσιογράφου και συμβούλου πολιτιστικής διαχείρισης Αδριάνα Μαρτίνες, κατά τη φετινή δέκατη διεξαγωγή του το Φεστιβάλ ΛΕΑ συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ ΛΕΑ - Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το περιοδικό Sol Latino, το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και το Abanico, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Ινστιτούτου Θερβάντες, τηςAcción Cultural Española, του Ινστιτούτου Camões, τηςΔιεύθυνσης Πολιτιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής - DIRACκαι με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα των Πρεσβειών των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής με έδρα στην Αθήνα: της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Κούβας, του Μεξικού, της Ουρουγουάης, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Χιλής και της Κολομβίας στην Ιταλία -με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, καθώς και των Επίτιμων Προξενείων της Κολομβίας και της Παραγουάης στην Αθήνα.

 Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες: www.lea-festival.com

Καλοκαιρινές δραστηριότητες 2018

Fundación . - lunes, enero 22, 2018

Καλοκαιρινές δραστηριότητες 2018


από 29 Ιανουαρίου

Οι δραστηριότητες είναι δωρεάν, ανοιχτές στο κοινό και η συμμετοχή σε αυτές δεν προϋποθέτει εγγραφή 


Δευτέρα:  

19.00 - 20.30__Δοκιμές της Χορωδίας 

Τρίτη:  

17:00 – 18:00 __  Εξωσχολικές δραστηριότητες για μαθητές της 3ης και της 4ης τάξης νεοελληνικής γλώσσας.

18:00 – 19:00 __ Εξωσχολικές δραστηριότητες για μαθητές της 1ης και της 2ης τάξης νεοελληνικής γλώσσας. 


(*) Πρόκειται για εξωσχολικές δραστηριότητες (τραγούδια, διηγήματα, σταυρόλεξα, κλπ), προσαρμοσμένες στο επίπεδο γλώσσας των μαθητών στους οποίους απευθύνονται. Δεν αποτελούν από μόνες τους ενίσχυση προετοιμασίας για τις εξετάσεις ούτε επανάληψη της διδακτικής ύλης. Ο στόχος είναι οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τα ελληνικά σε διαφορετικά θέματα και καταστάσεις από αυτές που παρουσιάζονται στα βιβλία του μαθήματος. 

Οι δραστηριότητες είναι ανεξάρτητες η μια από την άλλη, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητο για τους μαθητές να παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα του μήνα.


Τετάρτη: 

17.00 - 18.30__Επανάληψη και ενίσχυση προετοιμασίας για τις επαναληπτικές εξετάσεις της 1ης τάξης νεοελληνικής γλώσσας 

18:00 – 19:30 __  Η Ελλάδα μέσα από τη μουσική της. 

Οι στίχοι τραγουδιών των πιο μεγάλων Ελλήνων συνθετών και τραγουδιστών  


Πέμπτη:

17:00 – 18:30 __  Κινηματογραφικές Πέμπτες.

01/02 – Ακαταμάχητη Αφροδίτη (1995) Σκηνοθεσία: Woody Allen

08/02 – Το Κεφάλαιο (2012) Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς

15/02 – Το Όνειρο της Κασσάνδρας (2007) Σκηνοθεσία: Woody Allen

22/02 – Παράδεισος στη Δύση (2009) Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς


18:00 – 20:00 __ Θεατρικό Εργαστήρι  στα Ελληνικά


Παρασκευή:

17:30 – 18:45 __    Ελληνική Φιλοσοφία - “Ο στοχασμός του Φώτη Τερζάκη”.

17.30 - 19.00 __  Ελληνικοί Χοροί - για αυτούς που έχουν ήδη κάποια γνώση των βασικών βημάτων.


Σας περιμένουμε!

 

Για επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας από 22 Ιανουαρίου 2018

στο email info@fundacionmariatsakos.org 

ή στα τηλέφωνα 27093464 – 27084616, από τις 14:00 έως τις 19:00

Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Fundación . - viernes, octubre 20, 2017


2017: Κηρύχθηκε «Έτος Καζαντζάκη» από το Υπουργείο Πολιτισμού


1957 – 2017:  60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη


“Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ”
Το έτος 2017 έχει κηρυχθεί «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, δημιουργού του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», «Αναφορά στον Γκρέκο», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», μεταξύ πολλών άλλων έργων.

Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και το Τμήμα Ουρουγουάης της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), και με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Καζαντζάκη (κα. Νίκη Σταύρου), παρουσιάζουν την μουσικο-θεατρική παράσταση «Ο Ζορμπάς και ο Καζαντζάκης, ο Έλληνας», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Fernando Toja.

Το έργο θα παρουσιαστεί από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου 2017 στις 9 μ.μ. στην αίθουσα Hugo Balzo του Auditorio del SODRE.


Το θεατρικό έργο βασίζεται στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη και του Ζορμπά, όπως αυτή περιγράφεται στο κεφάλαιο «Αλέξης Ζορμπάς» του αυτοβιογραφικού βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο» -που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του συγγραφέα-προσθέτοντας αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», σε ένα παιχνίδι αφήγησης ηθοποιού-χαρακτήρα με οπτικά βοηθήματα, τραγούδια και χορό. Χώρος απογυμνωμένος με ουσιώδη στοιχεία. Όλα αυτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί αυτή η όμορφη σχέση και να ανέβει στη σκηνή η ιδέα ενός ελεύθερου ανθρώπου, με τα φώτα του και τις σκιές του. Σε έναν κόσμο έλλειψης αυθεντικότητας, η ανθρωπιά του Αλέξη Ζορμπά μπορεί να μας κάνει να συλλογιστούμε και να ενωθούμε με αυτή την ελευθερία του Ανθρώπου, μέσω της επικής διάστασης της ποίησης του Καζαντζάκη. Δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες του Καζαντζάκη και του Ζορμπά, καθοδηγούμενοι από το προαναφερθέν κεφάλαιο του «Αναφορά στον Γκρέκο». Από αυτή την ιστορία μεταφέρονται στη σκηνή σημαντικές στιγμές του μυθιστορήματος "Αλέξης Ζορμπάς". Την καλλιτεχνική ομάδα αποτελούν ακόμη μια τραγουδίστρια και ένας ηθοποιός-μουσικός. Η οπτική υποστήριξη παίζει σημαντικό ρόλο και δίνει καινούρια διάσταση στα κρητικά τοπία και ατμόσφαιρα, καθώς και στην τελευταία σκηνή της ταινίας, που συντίθεται από την πραγματική δράση των ηθοποιών στον σκηνικό χώρο. Ηθοποιοί που εξιστορούν, τραγουδούν, δρουν και χορεύουν, επιδιώκοντας να μεταδώσουν την ποίηση και την επική πένα του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, ως φόρο τιμής στα 60 χρόνια από τον θάνατό του. Μέσω μιας σύγχρονης θεατρικής διασκευής επιχειρείται η διάδοση του περιεχομένου αυτού του ανεκτίμητου καλλιτεχνικού υλικού και του κύρους του Κρητικού συγγραφέα.

Fernando Toja


Αυτό το θεατρικό έργο αποσκοπεί στη διάδοση της μορφής του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες που διοργανώνει η ΔΕΦΝΚ για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατό του. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα θέαμα μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό που τον γνωρίζει ήδη, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε και σε όσους δεν έχουν έρθει ακόμα σε επαφή με το έργο του.


Διοργανώνουν:

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»,

Τμήμα Ουρουγουάης της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)

Υπό την αιγίδα:

Πρεσβεία της Ελλάδας, Προξενείο της Κύπρου,

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Ουρουγουάης (Ministerio de Educación y Cultura -MEC), Υπουργείο Εξωτερικών Ουρουγουάης (Ministerio de Relaciones Exteriores - MRREE),

Υπουργείο Τουρισμού Ουρουγουάης (Ministerio de Turismo - MINTUR), Δήμος του Μοντεβιδέο (Intendencia de Montevideo)


Ευχαριστούμε την κ. Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη και κληρονόμο των πνευματικών δικαιωμάτων του Νίκου Καζαντζάκη, για την παραχώρηση των δικαιωμάτων στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» για την παρουσίαση έως και 6 παραστάσεων του έργου του Fernando Toja στη χώρα μας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Εκδοχή και σκηνοθεσία: Fernando Toja

Ηθοποιοί:
Νίκος Καζαντζάκης-
Bernardo Trías

Αλέξης Ζορμπάς- Ariel Caldarelli

Μουσική και πρωτότυπα τραγούδια: Fernando Ulivi

(Ερμηνεύονται, επίσης, ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδια από το soundtrack της ταινίας «Ζορμπάς, ο Έλληνας» του Μίκη Θεοδωράκη)

Ερμηνευτές: Fernando Ulivi, María Eugenia Pirotto, Agustín Ulivi

Σκηνογράφος: Enrique Badaró

Ενδυματολόγος: Claudia Coppetti, Isabel Mañosa

Τεχνικός φωτισμού: Eduardo Guerrero 

Γραφιστικά: Gerardo Mantero

Ψηφιακό animation: Clara Rodríguez

Φροντιστές σκηνής: Eugenia Ciomes – Catalina Perazza – Juan Sorio


Παραγωγή: Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
María Tsakos

Ευχαριστίες: Margarita LarrieraLaura SilvaRenée Da SilvaCristóbal KalafatisEMAD - El Galpón


25 με 27 Οκτωβρίου 2017 στις 9 μ.μ. στην Αίθουσα Hugo Balzo του Auditorio del SODRE.


https://www.facebook.com/events/312597492482326/?acontext={%22source%22%3A5%2C%22page_id_source%22%3A991580650861109%2C%22action_history%22%3A[{%22surface%22%3A%22page%22%2C%22mechanism%22%3A%22main_list%22%2C%22extra_data%22%3A%22{%5C%22page_id%5C%22%3A991580650861109%2C%5C%22tour_id%5C%22%3Anull}%22}]%2C%22has_source%22%3Atrue}

19/06 - Τελετή λήξης του 9º Φεστιβάλ ΛΕΑ

Fundación . - lunes, junio 26, 2017

Τελετή λήξης του 9º Φεστιβάλ ΛΕΑ


Η τελετή λήξης του 9ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, του φεστιβάλ της λογοτεχνίας  των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο, στο Αμφιθέατρο του Ομίλου «Τσάκος», την Δευτέρα 19 Ιουνίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε με την υποστήριξη και τη χορηγία του εν Ουρουγουάη Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», το οποίο επί σαράντα συναπτά έτη αποτελεί έναν φάρο του Ελληνισμού στη Λατινική Αμερική.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Πρέσβειρες της Ουρουγουάης κα Adriana Lissidini, του Παναμά  κα Cristina Liakopulos de Papadikis και της Κούβας κα Zelmys Maria Dominguez Cortina  και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ισπανίας για θέματα Πολιτισμού κος Juan Sáenz de Heredia. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο  καθώς επίσης και πολλοί φίλοι του Φεστιβάλ που γέμισαν το Αμφιθέατρο και τον προαύλιο χώρο.

Η εκδήλωση περιελάμβανε αφιερώματα σε δύο σπουδαίες προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Στον γνωστότερο σύγχρονο Έλληνα λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη και στην τραγουδίστρια, καθηγήτρια και δημοσιογράφο Δανάη Στρατηγοπούλου. Το πάνελ των δύο αφιερωμάτων συντόνισε η διευθύντρια του εν Ουρουγουάη Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κα Margarita Larriera.

Στο πρώτο αφιέρωμα με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Ισπανία και στη Λατινική Αμερική» το πάνελ πλαισιώθηκε από τη διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκης κα Νίκη Σταύρου, τον επιστημονικό σύμβουλο των Εκδόσεων Καζαντζάκη κο Νίκο Μαθιουδάκη και τον εκπρόσωπο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κο Κωνσταντίνο Μούσα και τη μεταφράστρια κα Νίνα Αγγελίδου. Όλοι αναφέρθηκαν στο πολυδιάστατο συγγραφικό έργο του Καζαντζάκη, στην επικαιρότητα και στη διαχρονικότητα του ενώ όπως επεσήμαναν ο κος Μούσας και ο κος Μαθιουδάκης, ο Καζαντζάκης καταπιάστηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη όπως την ταξιδιωτική πεζογραφία, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τις προσεγγίσεις ανάμεσα στην Ισπανία και στην Κρήτη και τις εντυπώσεις του. Η κα Σταύρου και η κα Αγγελίδου αναφέρθηκαν στο μεταφραστικό έργο και στην απόδοση του στα Ισπανικά καθώς επίσης στην ποιότητα των εκδόσεων που κυκλοφορούν σήμερα για το ισπανόφωνο αναγνωστικό κοινό.

Στο δεύτερο αφιέρωμα με τίτλο «Αφιέρωμα στη Δανάη Στρατηγοπούλου» συμμετείχαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κος Χρήστος Κλαίρης, ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Χιλής κος Μartin Donoso, η τραγουδοποιός και κόρη της Δανάης Στρατηγοπούλου κα Λήδα Χαλκιαδάκη και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Φεστιβάλ, συγγραφέας κος Πέτρος Μάρκαρης. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εντυπώσεις όσων είχαν γνωρίσει τη Δανάη Στρατηγοπούλου όπως ο κος Χρήστος Κλαίρης που αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τη μεγάλη μορφή της χιλιανής ποίησης Πάμπλο Νερούδα. Ο μορφωτικός ακόλουθος της Χιλής μίλησε για τους δεσμούς των δύο χωρών με αφορμή το ποιητικό, μεταφραστικό και ακαδημαϊκό έργο της Δανάης Στρατηγοπούλου. Τέλος η κόρη της, κα Λήδα Χαλκιαδάκη αναφέρθηκε με ευαισθησία στη μητέρα Δανάη.

Εν συνεχεία ο κος Πέτρος Μάρκαρης χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση η τελευταία εκδήλωση του Φεστιβάλ ΛΕΑ να αφιερωθεί στην Δανάη Στρατηγοπούλου και τη συνεργασία της με τον Πάμπλο Νερούδα λέγοντας ότι η ποίηση είναι σημαντική και στη Χιλή και στην Ελλάδα και δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που το Φεστιβάλ αφιερώνει την τελευταία εκδήλωση σε ένα μεγάλο ποιητή και σε μια μεγάλη κυρία της ποίησης».

Στο τέλος η Πρέσβειρα της Ουρουγουάης κα Adriana Lissidini επαίνεσε την Διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Adriana Martinez για την έμπνευση και τη συνεχή, ανοδική και επιτυχημένη πορεία του Φεστιβάλ ΛΕΑ και της απένειμε αναμνηστικό δώρο για την προσφορά της. Στη συνέχεια οι εκλεκτοί καλεσμένοι και όλοι οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να περάσουν μια όμορφη βραδιά στον κήπο του Μεγάρου «Μακεδονία».  Οι συμμετέχοντες στο πάνελ του αφιερώματος στον Νίκο Καζαντζάκη κα Μargarita Larriera, κος Κωνσταντίνος Μούσας, κα Νίκη Σταυρου, κος Νίκος Μαθιουδάκης, κα Νίνα Αγγελίδου
Οι κυρίες Αdriana Martínez και Margarita LarrieraΤο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ομίλου «Τσάκος». Στην πρώτη σειρά διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κος Στέργιος Πιτσιόρλας με τη σύζυγο του κα Νόνη Καραγιάννη, η Πρέσβειρα της Ουρουγουάης κα Adriana Lissidini, ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ και Πρόεδρος του εν Ελλάδι Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κος Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος, η πρώην Υπουργός κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και η ηθοποιός και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» κα Άννα ΦόνσουΟι συμμετέχοντες στο πάνελ του αφιερώματος στη Δανάη Στρατηγοπούλου από τα δεξιά προς τα αριστερά κος Πέτρος Μάρκαρης, κος Martin Donoso, κα Λήδα Χαλκιαδάκη, κα Margarita Lariera, κος Χρήστος Κλαίρης και δίπλα τους η κα Adriana Martinez, ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, η κα Αdriana Lissidini, η κα Κατερίνα Τσαρτακλέα και ο κος Μάρκος Παλαιός.


11/06 - Τελετή εγκαινίων του Φεστιβάλ ΛΕΑ 2017

Fundación . - jueves, junio 15, 2017

Ομιλία της διευθύντριας του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκος", κας Margarita Larriera, στην τελετή εγκαινίων του Φεστιβάλ ΛΕΑ, στις 11 Ιουνίου: http://www.fundacionmariatsakos.org/discursoML-LEA2017.mp4


12/06/17 Ο Γκαμπριέλ Καλντερόν στο Φεστιβάλ ΛΕΑ

Fundación . - domingo, junio 11, 2017

12 Ιουνίου 11.00 –15.00 Θέατρο των Αλλαγών
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Ο ΛΟΓΟΣ ΩΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΥΠΟΚΡΙΤΊΚΗΣ», ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΝΟ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΆΊΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟ   ΓΚΑΜΠΡΙΈΛ ΚΑΛΝΤΕΡΟΝ
Απευθύνεται σε σκηνοθέτες, δημιουργούς, δραματουργούς, ηθοποιούς, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για τη θεατρική τέχνη. Θα έχει διάρκεια τεσσάρων περίπου ωρών, ενώ θα γίνει στα ισπανικά, με διερμηνεία στα ελληνικά από τον μεταφραστή θεάτρου και διερμηνέα συνεδρίων Δημήτρη Ψαρρά.
* Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Εγγραφές: dimpsarras@ gmail.com /6974 111213.
Σε συνεργασία με το Θέατρο των Αλλαγών και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ουρουγουάης. Στα ισπανικά και τα ελληνικά.

17.30 –19.00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΊΟ: «EX – ΝΆ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣΤΕΣ», ΤΟΥ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΚΑΛΝΤΕΡΟΝ
Κάποιος λέει: ο χρόνος όλα τα γιατρεύει, ηρεμεί τα πάθη, επιλύει τα προβλήματα. Και κάποιος άλλος αναρωτιέται: κι αν αυτό δεν ισχύει; Κι αν ο χρόνος φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα; Αυτή είναι η ιστορία μιας κοπέλας που ο πόνος της μεγάλωνε με τον καιρό, η ανάγκη της γινόταν κάθε μέρα πιο βαθιά και το πρόβλημά της έσκαγε στα μούτρα όλων εκείνων που δεν ήθελαν να την ακούσουν. Το έργο έχει παρουσιασθεί στη Γαλλία, την Ουρουγουάη, τις Η.Π.Α., τη Χιλή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία και το Μεξικό.
* Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και με την υποστήριξητης Πρεσβείας της Ουρουγουάης. Στα ισπανικά και τα ελληνικά.19.30 -20.30 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΘΡΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ «ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: ΤΡΙΆ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ»
Ο μεταφραστής θεάτρου και διερμηνέας Δημήτρης Ψαρράς συνομιλεί με τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γκαμπριέλ Καλντερόν, με αφορμή την έκδοση της πρώτης συλλογής σύγχρονου θεάτρου από την Ουρουγουάη στα Ελληνικά. Η συλλογή περιλαμβάνει τρεις συγγραφείς: τον Άλβαρο Μαλμιέρκα (1957), τον Σέρχιο Μπλάνκο (1971) και τον Γκαμπριέλ Καλντερόν (1982).
* Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και με την υποστήριξητης Πρεσβείας της Ουρουγουάης. Στα ισπανικά και τα ελληνικά.


λεπτομέρειες:  www.lea-festival.comPremiada por la Academia de Atenas

Βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών

 

Fundación María Tsakos | Br. Artigas 1138 | (+598) 2709  34 64 / 2708 4616 / 2707 0115 | Montevideo - URUGUAY